Wat je moet weten over het theorie-examen nieuwe stijl?

Er worden op dit moment bij de CBR examencentra theorie examens nieuwe stijl afgenomen. Het theorie-examen nieuwe stijl geldt voor auto categorie B, motor categorie A en bromfiets categorie Am. Nieuwe stijl theorie examens vind je inmiddels bij CBR examencentra zoals Hoogeveen, Eindhoven, Barendrecht en Haarlem. In totaal zijn het 22 examencentra.

Wat zijn de verschillen tussen de verouderde en nieuwere stijl theorie examen?

De oude stijl theorie examen werd klassikaal gemaakt. In een speciaal lokaal keken alle kandidaten naar een beeldscherm waar het geheel van de vragen werden gesteld. Je kon de vragen vervolgens beantwoorden door middel van een antwoordmachine. Het theorie-examen nieuwe stijl werkt met touchscreen. Iedereen krijgt bij deze nieuwe stijl andere vragen gesteld. Je zit zodoende niet maar samen in een lokaal waarbij iedere kandidaat dezelfde vragen krijgt. Op het touchscreen krijg iedere kandidaat dus zijn eigen set vragen.

De reservatie van een theorie examens

Net zoals het geval was bij de oude versie kun je bij het theorie-examen nieuwe stijl het examen aanvragen via Mijn CBR. Is het de dag van het theorie examen dan neem het je reserveringsnummer mee met een geldige legitimatiebewijs. Je moet minimaal 15 minuten van te voren aanwezig zijn in het CBR gebouw.

Hoe verloopt een theorie examen bij het CBR?

Ben je aangekomen bij het CBR gebouw waar je het theorie-examen nieuwe stijl gaat doen dan word je geleid naar het plek van het examen via bewegwijzering. Bij een aanmeldzuil kan je inloggen met je reserveringsnummer. Je wordt ook door een medewerker gevraagd of je al je spullen wil achterlaten in een locker. Behalve je legitimatiebewijs en reserveringsnummer. Je wacht hierna totdat je nummer verschijnt op een grote monitor. Verschijnt je nummer op het scherm dan moet je je melden bij het loket start theorie examen. De CBR medewerker controleert dan je identiteit en geeft het nummer van de tafel door waar je het examen kunt gaan maken.

 

 

 

De nieuwe lokalen van het CBR

Het CBR heeft naast het theorie-examen nieuwe stijl ook de theorie lokalen vernieuwd. De tafels staan opgesteld zodat alle kandidaten met hun rug naar het midden van het lokaal zitten. Dit is gedaan zodat de CBR medewerkers goed zicht hebben en dat jij met concentratie je examen kunt maken. Zodoende wordt ook fraude aangepakt.

Hoe gaat het theorie examen in z’n werk?

Bij het theorie-examen nieuwe stijl zal bij de vragen de bekende tijdbalk op het beeldscherm meelopen. Je kunt wel geheel je eigen tempo bepalen bij het antwoorden van de vragen. De tijdbalk is er nog steeds, maar geldt als totaal resterende tijdsduur waarin je het examen kunt maken. Hoe lang je over een vraag doet bepaal je als kandidaat dus helemaal zelf. Ook is het mogelijk om terug te navigeren naar vragen als je niet helemaal zeker bent of het antwoord dat je gegeven hebt wel correct is. Uitzondering is bij het onderdeel Gevaarherkenning auto theorie examen B. Bij dit onderdeel zijn je antwoorden op de vragen definitief en kun je dus niet veranderen.

Ben je geslaagd of gezakt voor het examen?

Heb je alle vragen beantwoord dan krijg je gelijk op het scherm het resultaat te zien van het examen. Daarnaast verschijnen bij het theorie-examen nieuwe stijl ook de verkeerd beantwoorde vragen op het scherm. Nadat je het resultaat hebt ingezien kun je het lokaal verlaten. Vergeet vervolgens niet de spullen uit je locker te halen. Je krijgt de uitslag met de fouten via post of e-mail toegestuurd. Ben je gezakt dan kan je een nieuwe reservering maken nadat je de uitslag van je theorie-examen hebt gekregen.

2 weken
21.99
Bestellen